Perancangan set meja makan minimalis berkonsep Japandi Style

Irvan Nurhadi, Dwi Agus Susila, Ariyanto Ariyanto

Abstract


This research aims to design a minimalist dining table set using the Japandi style concept for the dining room. In the era of rapid growth in the global furniture industry, where the need for an efficient dining room is indispensable, the Japandi style concept was chosen for its flexibility in adjusting to the size of the space. This dining table set is designed to be modular when installed according to the user's needs, maximizing the efficiency of the dining room without compromising aesthetics. This research employs a qualitative method with a Design Thinking approach, involving five stages: empathize, define, ideate, prototype, and test. Teak wood was chosen as the primary material due to its durability and aesthetic value of its fibers. The Japandi style concept design not only meets the needs of the dining room but also supports the principle of sustainability through the use of durable and environmentally friendly materials. The results of the study show that the design with the Japandi style concept is effective in optimizing the dining room.

Keywords


perancangan, meja makan minimalis, japandi style

Full Text:

PDF

References


Asvitasari, A., Ayu Kartika Fitri, A., K., & Pangasih, F. (2024). Perencanaan Bangunan Resto dan Butik Dengan Gaya Arsitektur Eklektik Japandi di Samarinda. Jurnal Kreatif: Desain Produk Industri dan Arsitektur, 12(1), 81-90. https://doi.org/10.46964/jkdpia.v12i1.737

Armia, A. (2021). Perencanaan Redesain Pasar Tradisional Lambaro Banda Aceh Dengan Tema Arsitektur Modern. Journal of Engineering Science, 7(2). 1-16.

Azzahra, F., Atamtajani,A.,S., M., & Ramawisari,. I. (2024). Perancangan meja Makan Multifungsi Dengan Konsep Minimalis Untuk Apartemen Tipe Studio. e-Proceeding of Art & Design, 11(1), 2810-2823

Darmalaksana, W. (2020). Metode Design Thinking Hadis: Pembelajaran, Riset & Partisipasi Masyarakat. Fakultas Ushuluddin UIN Sunan Gunung Djati Bandung

Damayanti, F., & Setiawan, A., (2025). Perancangan Bench Multifungsi Bergaya Japandi. Jurnal Kreatif: Desain Produk Industri dan Arsitektur, 13(01), 92-108. https://doi.org/10.46964/jkdpia.v13i01.1342

Khoirul Musadid, A., Wibowo, D. D., & Zainudin, A. (2024). Perancangan Set Meja Makan Menggunakan Konsep Space Saving dengan Jerami Sebagai Unsur Hias. CandraRupa : Journal of Art, Design, and Media, 3(1), 1-9. doi:https://doi.org/10.37802/candrarupa.v3i1.537

Michelle, Anggreni Theresia. (2024). Perancangan Coffeeshop di Kota Medan dengan Tema Japandi. Jurnal: Ruang Luar dan Dalam, 7(2), 412-418. https://ejurnal.istp.ac.id/index.php/jrld

Mulyana, A. F., Prasetya, R. D., & Jayadi, N. (2023). Perancangan produk furnitur co-working space dengan konsep open space. Productum: Jurnal Desain Produk (Pengetahuan dan Perancangan Produk), 6(2), 63-68. https://doi.org/10.24821/productum.v6i2.9149

Khotania., D., Prianka., D., & Juniati.,N. (2023). Karakteristik Japandi untuk Koleksi Citywear for Womenswear and Menswear. Jurnal Sains dan Teknologi, 4(2), 81-86. https://doi.org/10.24123/saintek.v4i2.5986

Kusmadi. (2021). Artikel Jurnal Mebel Kayu Berukir Sebagai Salah Satu Perwujudan dan Pelestarian Karya bernuansa Lokal. http://repository.isi-ska.ac.id

Prianka, D., Khotania, D., & Juniati, N. (2023). Karakteristik Japandi untuk Koleksi Citywear for Womenswear and Menswear. KELUWIH: Jurnal Sains dan Teknologi, 4(2), 81–86. doi:https://doi.org/10.24123/saintek.v4i2.598

Rizki, A., (2022). Implementasi Konsep Japandi Pada Panti Wreda Wisma Mulia Jakarta Barat. Arty: Jurnal Seni Rupa, 11(2), 11-15. http://journal.unnes.ac.id/sju/index.php/arty

Sary, K., P., Jayanti, T., G., Hafian, R., Insani, M., H. (2025). Inovasi Desain Produk Melalui Metode Double Diamond Pada Alat Pembelajaran Kelompok Tunanetra Berbasis Rantai Makanan. Jurnal Desain Produk Nasional, 2(2), 106-123. https://jdpn.itenas.ac.id › index.php › home

Simanjuntak, R., (2020). Kurikulum Meja Makan (Studi Tentang Menghadirkan Pendidikan Agama Kristen Lewat Meja Makan). SANCTUM DOMINE: Jurnal Teologi, 19(2), 65-77. DOI: 10.46495/sdjt.v9i1.57

Soetedjo, A., L., Kusumarini, Y., & Lumintan, W., V. (2024). Perancangan Pet Furniture Dengan Sistem Knockdown Untuk Rumah Tinggal. Productum: Jurnal Desain Produk (Pengetahuan dan Perancangan Produk), 7(1), 59-66. https://doi.org/10.24821/productum.v7i1.5442

Sugiyono. (2019). Metode Penelitian Kuantitatif, Kualitatif, Dan R&D. Bandung: Alfabeta

Yulius, Y., Halim, B., & Saluza, I. (2023). Pelatihan Perancangan Komunikasi Visual Pada Media Sosial Resmi Organisasi Di Balai Pengelola Transportasi Darat Wilayah VII Provinsi Sumatera Selatan Dan Bangka Belitung. Lumbung Inovasi: Jurnal Pengabdian kepada Masyarakat, 8(2), 197-208. https://doi.org/10.36312/linov.v8i2.1204

Zainuddin Iba. (2023). Metode Penelitian. EUREKA MEDIA AKSARA, Jawa Tengah




DOI: https://doi.org/10.24821/productum.v8i2.15450

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


p-ISSN 2477-7900  |  e-ISSN 2579-7328


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.


Like & Follow Us